Wednesday, November 7, 2012

Emphysema


Anemia


COLOURS IN ENT !!

* Yellow cartilage - another name of elastic cartilage

* white papery tongue - it is due to fungal infection (yeast) THRUSH....in this white bump form on tounge.

* blue lip - cyanosis Reason in ENT for blue lip is laryngeal edema...

* flamingo red sign - Reddish Hue Seen Through The Tympanic Membrane +ve In Case Of Oto Sclerosis (active )n Glomus Tumor

Radiological finding of scurvy long bones

Scurvy is a common nutritional disorder in developing countries due to high prevalence of malnutrition. Vitamin C performs various important functions in the body. It is required for synthesis of supporting tissues of mesenchymal origin like osteoid in bone, chondroid in cartilage, dentin in teeth and collagen in capillary walls. It enhances iron absorption from the gastrointestinal tract, acts as an anti-oxidant, required in the coagulation pathway, also in tyrosine metabolism and synthesis of corticosteroids. Amla, guava and citrus fruits are rich dietary sources of vitamin C. Human breast milk has five times more vitamin C than cow's milk, thus breast fed infants are less prone to develop scurvy. Delay in starting weaning foods, improper dietary habits and recurrent diarrhea predispose to scurvy.


Monday, November 5, 2012

Magic of p

The 5 Ps of lichen planus are used to describe the skin lesion.
They are:
planar
polygonal
pruritic
purple
papular

The 5 P's of paralytic ileus refers its common causes.
They are:
postoperative
peritonitis
potassium: low pelvic
and spinal fractures parturition

The 5 P's of cretinism refer to the features of an infant with congenital hypopituitarism.
They are:
pot belly
pallor
puffy face
protruding umbilicus
poked out tongue

The 5 P's of mercury poisoning refer to changes in the skin.
They are:
pink
puffy
painful
paraesthesia
peeling

Various multiple choice questions

Q 1. which one of the following diseases characteristically causes fatty change in liver?
A. Hepatitis
B virus infection
B. Wilson’s disease
C. Hepatitis C virus infection
D. Chronic alcoholism

ANSWER. D

Q 2. Under the WHO ‘Vision 2020‘ programme. the ‘SAFE‘ strategy is adopted for which of the following diseases?
A. Trachoma
B. Glaucoma
C. Diabetic retinopathy
D. Onchocerciasis

ANSWER A

Q 3. WHO defines adolescent age between:
A. 10-19 years of age
B. 10-14 years of age
C. 10-25 years of age
D. 9-14 years of age

ANSWER. A

Q 4. Which is not an autoimmune disease?
A. SLE
B. Grave’s disease
C. Myasthenia gravis
D. Sickle cell disease

ANSWER. D

Q 5. Most common nerve injured in supracondylar fracture humerus?
A. Median
B. Radial
C. Ulnar
D. Anterior interosseous nerve

ANSWER.

Q 6. Which of following is the feature of Y chromosome?
A. Acrocentric
B. Telocentric
C. Submetacentric
D. Metacentric

ANSWER. A

Q 7. Auto-Rikshaw ran over a child’s thigh, there is a mark of the tyre tracks, it is an
A. Contact bruise
B. Patterned bruise
C. Imprint abrasion
D. Ectopic bruise

ANSWER. C

Friday, November 2, 2012

Mix multiple choice questions

Q 1. All of the following are included in basal ganglia except
a. Lenticular nucleus
b. Globus pallidus
c. Thalamus
d. Claustrum

ANSWER C

Q 2. BAL is useful in treating poisoning due to all except?
A. Lead
B. Organic mercury
C. Cadmium
D. Arsenic

ANSWER C

Q 3. A 30 year old pregnant woman developes tuberculosis. Which of the following antitubercular drugs should not be used:
A. INH
B. Rifampicin
C. Streptomycin
D. Ethambutol

ANSWER. C

Q 4. Morphine can be used in all the following conditions except:
A. Head injury
B. Asthma
C. Hypothyroidism
D. Diabetes

ANSWER. A

Q 5. Which among the following is a cardioprotective fatty acid?
A. Palmitic acid
B. Stearic acid
C. Oleic acid
D. Omega-3 fatty acids

ANSWER. D

Q 6. Orthotolidine test is used for detecting:
A. Chlorine
B. Nitrites
C. Nitrates
D. Ammonia

ANSWER. A

Q 7. Which features are seen with the Tetrology of Fallot?
A. Ventricular septal defect
B. Overriding of aorta
C. Right ventricular outflow obstruction
D. Right ventricular hypertrophy
E. All of the above

ANSWER E

Q 8. In a 25 year old male / female having generalized restriction of eye movement in all the directions, intermittent ptosis, proximal muscle weakness, fatiguability. The most useful test is ?
A) CPK
B) Edrophonium test
C) EMG
D) Muscle Biopsy

ANSWER. B

Q 9. Most common tumor of eyelid is ?
A) Sebaceous Ca
B) Basal cell Ca
C) Squamous cell Ca
D) Malignant melanoma

ANSWER. B

Q 10. An alcoholic with poor judgment and decreased in skilled motor movements. Blood alcohol level would be
A. 30-80 mg/dl
B. 80-200 mg/dl
C. 200-300 mg/dl
D. >300 mg/dl

ANSWER. B